- Du går glipp av mye
hvis du ikke snakker språket

Mer enn 30 ansatte med utenlandsk bakgrunn i restaurantgruppen Inventum har de siste årene gjennomført kurset ”Grunnleggende norskopplæring” sammen med AOF Haugaland. Tiltaket har bedret både arbeidsmiljø og kvaliteten på restaurantene.
Malgorzata Kuzma, Bjørn Gerry Viksund og Vasilica Parcea foran restaurant Il Forno på Indre Kai. Foto: Haakon Nordvik.

Vi har masse kjekke ansatte med utenlandsk bakgrunn og vi vil at de skal trives hos oss”, sier Bjørn Gerry Viksund som er daglig leder i Inventum Gruppen.

Viksund mener at språk er viktig for trivsel og arbeidsmiljø, integrering og kvaliteten på jobben som gjøres. Han etablerte kontakt med AOF for et par år siden og fikk et skreddersydd opplegg for ansatte som hadde behov for å lære bedre norsk.

Undervisning i selskapslokaler
”Kommunikasjon er utrolig viktig om du jobber på kjøkkenet, i oppvasken, bak baren eller som servitør. Språk er viktig i alle jobber, og derfor har vi vært positive til samarbeidet med AOF Haugaland” forteller den engasjerte restaurantgründeren på Indre Kai.

”Vi bruker et av selskapslokalene våre til undervisningen. Det er to grupper; en for nybegynnere og en for litt viderekommende”, forteller Viksund.

Hører ikke norsk på kjøkkenet
Vasilica Parcea er opprinnelig fra Romania har bodd i Norge i fire år, men det har ikke vært lett å lære seg norsk på jobb.

Vasilica Parcea på Il Forno. Foto Haakon Nordvik

”Vi er mange utlendinger som jobber her på Il Forno og vi snakker nesten ikke norsk når vi jobber på kjøkkenet. Derfor er jeg veldig glad for norskkurset. Der får vi øve på språket, vi gjør oppgaver og har det kjekt ”, sier hun.

Vasilica har barn som går på skole og barnehage og det er veldig viktig for henne å forstå foreldremøtene og å ha kontakt med andre nordmenn i hverdagen.

Jeg ønsker å leve her og snakke språket, og etterhvert kan jeg tenke meg å bli servitør og ha mer kontakt med gjestene.

Malgorzata Kuzma fra Polen vasker Cafe MM på Amandasenteret og i Kopervik, hun har også bodd i Norge i fire år.

Malgorzata Kuzma jobber i Inventumgruppen. Foto: Haakon Nordvik.

“Jeg er veldig fornøyd med kurset, det gir meg mange fordeler i fremtiden. Og læreren min er snill og flinke” forteller hun leende.

Mannen hennes er også fra Polen. Han har bodd lenge i landet, men har ikke lært seg språket.

”Det er viktig for meg å delta på AOF-kurset for jeg får ikke øvd så mye på språket ellers”, sier hun.

Flinke lærere
Bjørn Gerry understreker at samarbeidet med AOF har vært svært godt helt fra starten.

”Lærerne er knallflinke og de jobber veldig godt sammen med kursdeltakerne. Derfor er også kurset populært og vi har mange ansatte som ønsker å benytte tilbudet”, sier han.

Del denne artikkelen med dine venner

FAKTA:

Bjørn Gerry Viksund er daglig leder i Inventum Gruppen som driver 18 restauranter og barer i Haugesund. Bedriften er en stor arbeidsgiver med opp til 300 fast- og deltidsansatte i de travleste årstidene.

 

Grunnleggende norskopplæring er et av flere kurstilbud gjennom Basiskompetansepluss programmene, hvor virksomheter, i lag med godkjent tilbydere kan søke midler gjennom Kompetanse Norge.

Søknadsfrist for nye prosjekter er november 2017 og AOF Haugaland ønsker nye virksomheter velkommen til samarbeid om ny prosjekter.