Gjennom ild
og vann i 40 år

Gjennom kriser og oppturer har AOF Haugaland bygget et av landets største voksenopplæringsmiljø. Viljen til å se, våge og gripe muligheter er selve grunnlaget for veksten, ifølge daglig leder Sigmund Fosse.

Et brennende ønske om å skape gode læringsøyeblikk er og blir den store drivkraften, sier daglig leder Sigmund Fosse i AOF Haugaland. Siden han tok over ledelsen i 1995, har virksomheten vokst til å bli et av Norges største voksenopplæringsmiljø. Når AOF Haugaland i år runder 40 år, har organisasjonen en bunnsolid økonomi og vokser raskere og mer strukturert enn noen gang tidligere.

– Vi har sett avdelinger i AOF og andre voksenopplæringsmiljø forsvinne eller slå seg sammen, uten at de har oppnådd de ønskede resultatene. Imens har AOF Haugaland vokst. Bare siden 2011 har vi doblet omsetningen vår, sier Fosse.

Nede for telling

Situasjonen har ikke alltid vært like lys. I mange år etter oppstarten i 1977 var staben begrenset til noen få personer. De fleste kursene var i hobby- og fritidskategorien, med porselensmaling og design av lampeskjermer som noen av de største.

– Den gangen finansierte staten opp til 80 prosent av kostnadene, og det ble en samfunnstrend å ta forskjellige typer kurs for å drive med selvrealisering, forteller Fosse. Selvrealisering ble gradvis erstattet av kompetansegivende kurs for arbeidslivet, og i 1989 opplevde AOF Haugaland sin store krise.

– Vi måtte velge hva vi skulle satse på. Kassen var tom og daglig leder sluttet, forteller Fosse. Det var brukt mye tid og ressurser på å bygge opp AOFs Nærradio, som senere ble Radio Haugaland. De neste årene var utfordrende og preget av store svingninger i oppdragsmendge. Det ble satt i gang interne organisasjonsprosesser med fokus på mål, strategier og tydelige prioriteringer.

– Disse strategiske veivalgene har dannet grunnmuren i dagens AOF Haugaland. Fra 1995 har vi opplevd sammenhengende vekst i aktivitet, med gode økonomiske resultater. En stadig bedre økonomi har gitt oss muligheter for å satse. Vi har våget å gå våre egne veier, noe som ikke alltid har vært enkelt, forteller Sigmund Fosse.

Sterkere tilbake

I motgangstidene samlet AOF-staben seg på nytt omkring de sentrale oppgavene, samtidig som de selv tok seg av både renhold og andre oppgaver som kunne spare driften for noen kroner.

De tøffe takene gjorde oss sterkere, og vi ble mer bevisste på våre primære målgrupper: Voksne som mangler utdanning, de som trenger grunnleggende basisferdigheter, og de som trenger videregående kompetanse, sier Fosse.

Det målrettede arbeidet som fulgte, bygget på AOF Haugaland sin egen kultur – markert av driv, lidenskap og et brennende ønske om å skape de gode læringsøyeblikkene for stadig flere. Samtidig ble det satt et tydelig fokus på kvalitet og utvikling.

– Vi har hatt en hard kjerne av medarbeidere som har stått last og brast med AOF Haugaland gjennom alle år. Alle nye som har begynt hos oss, har fått del i denne kulturen og vært med på å utvikle den videre, sier Fosse. Han konstaterer at AOF Haugaland har vokst seg langt utover kjerneområdet på Haugalandet.

– AOF er størst på videregående opplæring for voksne på Haugalandet. Vi har voksende aktivitet i Sør-fylket og vi er ferd med å bli en betydelig fagskole også i Vest-Agder. Viljen til å se, våge og gripe muligheter har vært avgjørende for denne utviklingen, sier Fosse.

Milepæl før jul

Like før årets store 40-årsjubileum kunne Fosse og kollegene stolt ta imot fagområdegodkjenning for fagskoler innen helse- og oppvekstfag fra NOKUT, det nasjonale organet for kvalitet i høyere utdanning. Godkjenningen er en milepæl for AOF Haugaland, som nå kan opprette og endre sine fagskoletilbud innenfor helse- og oppvekstfagene – uten å måtte søke hver gang til NOKUT. Kun to fagskoler i Norge har hittil fått en slik godkjenning.

– Fagområdegodkjenningen er et resultat av stor innsats over lang tid, sier Fosse.

Del denne artikkelen med dine venner