Har alltid en
finger på faget

Spesialsykepleier i geriatri Cathrine Westmork synes det er kjempegøy å ha ansvar for studenter i praksis. Den følelsen førte henne til AOF og en ny karriere som lærer.
Cathrine Westmork er spesialsykepleier innen geriatri og underviser hos AOF. Foto: Haakon Nordvik.

Mitt hovedfokus akkurat nå er å få mer pedagogisk kompetanse,” sier den energiske haugesunderen. Hun har jobbet hos AOF siden 2015 og er snart ferdig med sin masteroppgave i Klinisk helse og omsorgsvitenskap. I juni avsluttet hun også et studie i Pedagogisk veiledning av helsefagstudenter i praktiske studier. I august blir det Praktisk-Pedagogisk Utdanning som står på planen hennes.

Du synes kanskje det hørtes mye ut?

”Neida”, mener Cathrine. I tillegg til undervisningsjobb og studier tar hun ekstravakter på sykehjemmet for å holde en finger på faget.

”Å jobbe som lærer innebærer å hjelpe studenter i jobbsituasjon. Man må ha faget i fingrene,” sier hun.

Når elevene kommer med problemstillinger fra sin hverdag så må jeg vite hva de mener

Arbeidsmiljøet gjenspeiles i studiemiljøet
AOF sin lærerstab er satt sammen av fagfolk med lang praktisk og teoretisk erfaring fra sine fagfelt. Det krever en egen tilnærming å undervise voksne mennesker, noe Cathrine har erfart mange ganger.

Hun har studenter fra 18-20 årsalderen opp til 60-årene. De eldste er vanligvis hos AOF for å ta fagbrevet og skaffe formell kompetanse. De har masse erfaring fra et langt yrkesliv i og bidrar gjerne til inspirerende diskusjoner i klasserommet.

”Studenter med lang yrkeserfaring kan mye, men de savner ofte teorien bak arbeidsoppgavene. De kan hva og hvordan, men ikke hvorfor. Taushetsplikten er et godt eksempel. Hvorfor er det for eksempel ikke tillatt å diskutere pasienten med kollegaer?”, spør Cathrine retorisk.

De unge studentene har mindre praktisk erfaring og kan se annerledes på etiske utfordringer

”Noen blir litt indignert på vegne av pasienten, særlig når vi diskuterer bruk av tvang og andre kontroversielle tema,” forteller Cathrine.

”Da er det flott at erfarne helsearbeidere kan fortelle noen historier fra virkeligheten som kan belyse problemstillingen. Vi får gode diskusjoner på den måten”, forteller hun.

Cathrine Westmork liker å ha mange jern i ilden. Foto: Haakon Nordvik.

Helse er et serviceyrke
Gode muligheter i helsevesenet og det er flere som søker en karriere innen omsorgsfag etter et yrkesliv i helt andre bransjer. Selv jobbet Cathrine som butikksjef før hun startet sykepleierutdanningen.

”Helse er et serviceyrke, og vi må kommunisere godt med våre brukere. Det lærte jeg mye om da jeg jobbet i butikk”, forteller hun.

”Folk er ikke like”
Cathrine har vært svært aktiv med etterutdanning og videreutdanning i løpet av karrieren og hun er langt fra ferdig enda.

”Utdanning og erfaring er en verdi ingen kan ta fra oss,” sier hun. ”Jeg trives godt med å ha et studie i gang ved siden av jobb,

Det tar jo mye tid, men jeg liker å være aktiv og ha flere baller i luften. Har alltid vært sånn og jeg gjør det fordi jeg har lyst og er interessert, sier hun.

 

Del denne artikkelen med dine venner

 

FAKTA: Teori til fagprøven

Du har praksis og erfaring, men mangler teorien. AOF tilbyr kurs over hele landet hvor du kan tilegne deg det teoretiske grunnlaget for å avlegge fagprøven. Voksne mennesker med allsidig arbeidserfaring i faget sitt, har mulighet til å ta fagbrev, ved å dokumentere at de har bestått teoretisk videregående opplæring “Teori til fagbrev” og har 5 års allsidig arbeidserfaring.