Har gitt alt for
AOF siden 1977

Et brennende engasjement for at mennesker får utvikle seg gjennom læring og kunnskap, har vært Edel Rosvolds drivkraft gjennom 40 år på jobb for AOF Haugaland.

Hos AOF Haugaland har jeg fått jobbe med det jeg brenner aller mest for – å hjelpe mennesker som vil utvikle seg, forteller Edel Rosvold. Hun begynte å jobbe for AOF Haugaland ved oppstarten i 1977 og er den som har jobbet lengst.

– Edel har aldri spart på noe og har gitt alt for jobben, kollegaene og de som har studert og lært hos oss. Hun er den fremste representanten for den driven og lidenskapen som har brakt organisasjonen dit vi er i dag, sier daglig leder Sigmund Fosse i AOF Haugaland.

Gjennom både oppturer og vanskelige perioder har Edel vært en drivkraft for utviklingen av AOF Haugaland. Forskjellene er virkelig store mellom dagens profesjonelle utdanningsmiljø og de beskjedne forholdene i 1977.

– Jeg husker veldig godt da AOF-foreningene i Haugesund, Karmøy, Vindafjord og Tysvær etablerte et felles kontor i 1977. Vi var to ansatte på kontoret, som lå i en leilighet i tredje etasje i Skjoldavegen, forteller Edel.

Blomstrende kursvirksomhet

Sammen med daglig leder Egil Kristoffer Solberg tok Edel fatt på oppgaven med å arrangere kurs for lokalbefolkningen. Responsen var svært god, og snart var flere hundre haugalendinger i full gang med diverse fritidsrelaterte kurs, som representerte trenden i den første perioden.

På denne tiden kjørte vi kurs i sying og treskjæring, porselensmaling og lampeskjermer, minnes Edel. På det meste administrerte hun 25 grupper i porselensmaling og 12 grupper som lærte å lage lampeskjermer – på ett semester.

– Jeg hadde ikke mer enn 50 prosent stilling gjennom hele 80-tallet, men det passet bra siden jeg hadde barn hjemme på den tiden, forteller Edel.

Voksende engasjement

Gløden og engasjementet for å drive med opplæring har fulgt Edel gjennom alle år. Etter hvert som den formelle opplæringen av voksne ble større utover 80-tallet, ble også jobben til Edel stadig mer betydningsfull. Folk ønsket seg mer kompetansegivende kurs og videregående utdanning, og de mange fritidskursene ble etter hvert overtatt av andre institusjoner.

– Det var stor aktivitet i fagforeningene, vi jobbet stadig tettere med bedriftene og de tillitsvalgte, og vi økte satsingen på kompetansegivende opplæring, forteller Edel.

På slutten av 80-tallet flyttet AOF til nye lokaler i Haraldsgata, og Edel gikk opp i full stilling. Samtidig sluttet Solberg som daglig leder og gikk til Radio Haugaland, som da ble skilt ut fra AOF Haugaland. Fram til 1995 tok Edel selv ansvaret for å lede virksomheten – en svært krevende oppgave. Allikevel mistet hun ikke fokuset på det hun alltid har brent for:

– Å se hvordan folk utvikler seg fra det første usikre møtet med skolen fram til de står smilende med fagbrevet eller kursbeviset i hånda, er en stor opplevelse som motiverer til å gi alt. Jeg vil si at vi som er ansatt hos AOF Haugaland, har jobben som en lidenskap og noe vi personlig brenner for, sier Edel.

Kronen på verket – AOF Haugaland fikk fagområdegodkjenning

Til tross for en hektisk arbeidshverdag har Edel funnet tid til egen opplæring og kompetanseutvikling.

– Da jeg kom til AOF Haugaland, hadde jeg jobbet i Haugesunds Avis og hos Televerket. Min utdanningsbakgrunn hadde jeg fra realskole og handelsskole, og deretter startet jeg rett i jobb.. Siden har det blitt mye intern opplæring og kurs i blant annet pedagogikk. Gjennom et langt arbeidsliv har jeg kontinuerlig fått utvikle min egen kompetanse, sier Edel.

I dag har hun stillingen som kvalitets- og utviklingsansvarlig for fagskolene i AOF Haugaland. Da virksomheten fikk den prestisjetunge fagområdegodkjenningen for helse- og oppvekstfag i høst, var det mye takket være innsatsen til Edel.

– Vi som kjenner Edel og har jobbet med henne i mange år, vet at hun er god på det meste, bortsett fra én ting – nemlig å begrense sin egen innsats. Hun er og blir en fantastisk ressurs, og svært mange mennesker er takknemlige for det hun gjør og det hun står for, sier daglig leder Sigmund Fosse.

Del denne artikkelen med dine venner