Knuste fordommene
mot matte og norsk

Haugaland Kraft ga sine ansatte tilbud om dagskurs i norsk, matematikk og databehandling ved AOF. Responsen ble sjokkerende.
Odd Harald Sverdrupsen var på forhånd en smule bekymret for hva voksne folk ville si til å sette seg på skolebenken med noe så grunnleggende som norsk og matte. Bekymringen viste seg å være grunnløse. Foto: Haakon Nordvik.

Folk kastet seg over tilbudet, de kjørte ned på AOF og spurte selv om å få ta testen, sier Odd Harald Sverdrupsen i Haugaland Kraft. Den erfarne HMS-koordinatoren fikk seg en kraftig overraskelse da han testet ut tilbudet Basiskompetanse i Arbeidslivet (BKA) på egne ansatte. Dette tilbudet fra AOF Haugaland består av en test og deretter et kurs i grunnleggende skriving, lesing, matematikk og databehandling – beregnet på voksne folk i arbeidslivet.

– Grunnen til at vi prøvde tilbudet, var at saksbehandlerne våre hadde problemer med å forstå forbedringsmeldinger som de ansatte sendte i systemet vårt. Språket kunne være så utydelig at det ble komisk. Da vi gikk gjennom meldingene på et møte sammen med de ansatte, så alle sammen behovet for å gjennomføre et kurs.

Ingen terskel

Sverdrupsen var på forhånd en smule bekymret for hva voksne folk ville si til å sette seg på skolebenken med noe så grunnleggende som norsk og matte. Bekymringen viste seg å være grunnløs.

– Ingen av våre folk så noen grunn til å skamme seg over litt rustne skolekunnskaper, så der tok jeg helt feil. Og hvorfor skulle det være et problem når løsningen er så enkel som å ta et kurs hos AOF? Det hadde nok vært verre å tilby guttene en test og oppdatering i trafikkregler, humrer han.

Både testen og kurset var helt frivillig, men omtrent 90 ansatte tok testen. 16 ansatte deltok deretter i et kurs på til sammen 210 timer per ansatt. I neste runde fikk sju ansatte 80 timer undervisning. Tilbakemeldingene var svært gode.

– Folk er definitivt blitt tryggere på å uttrykke seg skriftlig, og kvaliteten på forbedringsmeldingene i systemet er blitt høyere. Dette gir en gevinst både for de ansatte og for arbeidsplassen, som har forbedret saksbehandlingen og HMS-arbeidet, sier Sverdrupsen.

 

This is caption
Caption text

Kravene øker

Erfaringen til Haugaland Kraft er at kravene til dokumentasjon og skriftlige meldinger hele tiden øker. Medarbeidere som i mange år har jobbet utelukkende med praktiske oppgaver, kan ikke lenger regne med å slippe unna skriftlig dokumentasjon.

– Når kravene endrer seg slik som de gjør, så er det fabelaktig å ha et tilbud om basiskompetanse til voksne folk. Det gir arbeidsgiveren en mulighet til å gå inn og hjelpe, og de ansatte synes det er bare positivt. Arbeidsplasser med mange fagarbeidere bør definitivt spørre folkene sine om de ønsker seg et slikt kurs, sier Sverdrupsen.

Del denne artikkelen med dine venner

aof-logo

FAKTA: Basiskompetanse i Arbeidslivet (BKA)

AOF Haugaland tilbyr opplæring innen alle basisferdighetene i tilknytning til BKA programmet og skreddersyr det mot arbeidstakernes arbeidssituasjon.

 

Kontakt AOF Haugaland:
haugaland@aof.no
Tlf. 52 70 90 00
aof.no/haugaland