– Læreren skjønte
at jeg måtte bestå

Aaron Munyangeyo hadde verken språkkunnskaper eller fagkompetanse da han startet sin karriere i Norge. Med hjelp fra AOF Haugaland falt alle brikkene på plass.

Hvis du setter deg et mål, er det ikke så vanskelig å studere, sier Aaron Munyangeyo. 36-åringen fra Rwanda kom til Norge i 2005, og året etter flyttet han til Haugesund sammen med kona. I dag har paret fire barn – to gutter og to jenter – og Aaron er ferdig utdannet sveiseingeniør.

– Jeg elsker å arbeide med materialer, konstruksjoner og beregninger, og målet mitt har hele tiden vært å jobbe med disse tingene i industrien, sier Aaron.

Studiekompetanse og språk
Karrieren begynte med å skaffe studiekompetanse, noe Aaron gjorde ved siden av fullt arbeid. AOF Haugaland har tilrettelagte studieopplegg som gjør dette mulig.

Lærerne har vært kjempeflinke både faglig og til å motivere meg. Spesielt norsklæreren stilte opp for meg, til og med mens skolen var stengt. Han skjønte at jeg var nødt til å bestå norskdelen for å lykkes, sier Aaron.

Hans råd til andre utlendinger er å lære seg norsk – uansett hva.

– Du må tenke at det ikke er vanskelig å lære norsk, selv om du ikke forstår alt i begynnelsen. Bruk mye tid, og øv både hjemme og på jobben eller skolen. Selv brukte jeg mye tid på å lese norsk hjemme, jeg brukte ordbøker og oversettelsesprogram, og så spurte jeg lærerne hvis det var noe jeg ikke skjønte, sier Aaron.

Videre til høyskolen

Etter at Aaron hadde fullført alle fagene og fått allmenn studiekompetanse ved AOF Haugaland, fikk han studieplass ved Høgskolen Stord Haugesund. Først tok han bachelorstudiet maskiningeniør – marin konstruksjon, deretter videreutdanning som Internasjonal sveiseingeniør (IWE)

– Etter eksamen fikk jeg praksisplass hos t noen bedrifter i området, og så fikk jeg jobb som sveiseingeniør, hos Skude Industri. og trives jeg godt. forteller Aaron.

– Jeg har tatt tre nye Sveising sertifikater, og i dag jeg holder å ta International Weldings Inspektør DIPLOMA.

Eksempel for barna
Optimismen til Aaron er ikke tilfeldig. Som innflytter fra Rwanda er han villig til å jobbe hardt over lengre tid for å oppnå målene sine i et nytt hjemland. De grunnleggende verdiene i livet er han også svært bevisst på.

– Den nærmeste familien med kona og barna betyr alt for meg. Derfor vil jeg være et eksempel for mine barn og vise dem at utdanning er veien å gå. Jeg vil si at barna er min aller viktigste motivasjon for å studere og lære, sier Aaron.

– Hvilke råd har du til andre som er i en lignende situasjon som deg?

– Hvis du trenger studiekompetanse, så vil jeg anbefale AOF som det beste stedet å gå. Der kan du forvente å møte lærere som er engasjerte i din situasjon og gir deg all den hjelpen du trenger. Det andre rådet er at du setter deg et mål. Det vil gi motivasjon til å bestå prøvene, sier Aaron.

Del denne artikkelen med dine venner