Ny sjanse i
ny bransje

Da Sonja Elin Færøvik valgte å omskolere seg fra rigger til HMS–rådgiver, var det ingen mørke skyer på himmelen i oljebransjen. Året etter var mye annerledes.
Sonja Elin Færøvik begynner på den nye jobben i Jysk etter endt Fagskole HMS-utdanning.

Sonja tar en kort pause i eksamensskrivingen for å snakke med Voksenveien.
– Det er veldig kjekt, men eksamen krever selvdisiplin, forteller hun.
Det ligger mye tenking, lesing og kildearbeid bak en avsluttende innlevering. Dersom veilederen hos AOF skal bli fornøyd, må både innhold og språk sitte skikkelig.

Exit oljå
I 2014 jobbet Sonja offshore for et bemanningsbyrå i en fysisk krevende jobb med tungt utstyr. En dag sa skulderen stopp, og hun ble sykemeldt. Legen ga henne ingen illusjoner om å komme tilbake i jobben som rigger. Siden Sonja ikke var fast ansatt, var det opp til henne selv å ta initiativ til en ny karriere.

– Jeg fikk støtte fra NAV til å ta ny utdanning i behandlingstiden for skaden, sier Sonja. Deretter kontaktet hun AOF for å legge en plan for de neste to årene.

– Det krever eget initiativ. Har du det, så får du alt til, sier hun bestemt.

Ka gjer eg nå?
Etter flere år offshore hadde hun mange tanker om HMS-praksisen i Nordsjøen og ville satse på en karriere. Men så kom krisen, og Sonja sin omstillingsevne ble satt på en ny prøve.

Jeg innså at det ville bli svært vanskelig å få jobb i oljenæringen igjen

– Sonja Elin Færøvik

Det store spørsmålet ble hvordan Fagskole HMS utdanningen kunne brukes i andre bransjer.

Fikk jobb i Jysk
Svaret fant hun i stillingsannonsene på finn.no. Sonja trålet etter annonser med kriterier som HMS, kommunikasjon, ledelse og medarbeiderskap. En stillingsannonse fra Jysk søkte tilsvarende kompetanse, og Sonja sendte raskt en søknad sammen med en av oppgavene sine.

– Jeg hadde aldri trodd jeg skulle få jobben, men etter et intervju fikk jeg tilbudet. Men jeg må først starte som salgsleder assistent, forteller hun begeistret.

– Stillingen er i Nordfjordeid, jeg er villig til å flytte for å få muligheten til å starte på en ny karriere. Jysk er et svært konsern med mange karrieremuligheter, og nå har jeg planen klar, forteller hun.

– Om noen år kan det være jeg havner på Karmøy igjen, smiler hun.

Omstillingsevne skaper muligheter
– Jeg er kjempeglad for muligheten til å bruke Fagskole HMS utdanningen på et helt annet område enn jeg først hadde tenkt. Utdanningen inneholder en rekke kompetanseområder, særlig i forhold til ledelse og medarbeiderskap, sier hun.

I desember er siste muntlige eksamen for Sonja. Ny kompetanse og ny jobb og et nytt hjemsted venter. Lykke til!

Del denne artikkelen med dine venner

aof-logo-mini

AOF Haugalands fagskoleutdanning Helse, miljø og sikkerhet gir deg mulighet til å jobbe som HMS-rådgiver.

Fagskolen er en ny og praktisk rettet utdanning på høyere nivå som bygger på en videregående opplæring.

Næringsliv og myndigheter stiller stadig strengere krav til HMS på arbeidsplassen. Gjennom AOF Haugalands fagskole tilegner du deg de nødvendige verktøyene for å møte morgendagens utfordringer og muligheter.