– Skulle tatt utdanning
for lenge siden

Etter flere år med tanker og spørsmål kastet Kirsten Håstø seg utpå og tok utdanning som helsearbeider i voksen alder. Det har hun ikke angret på.

Jeg skulle ha gjort det for lenge siden, sier Kirsten. Gjennom flere år som butikkansatt hadde hun kjent på ønsket om å jobbe mer med omsorg og hjelp til mennesker. Tanker og spørsmål om økonomi gjorde at hun ventet.

– Kan man jobbe mens man går på skole? Må jeg ta opp studielån? Dette var noen av spørsmålene mine, forteller Kirsten. Høsten 2012 tok hun initiativet, etter at hun hadde hørt om AOF sine kurs i radioen.

– Jeg gikk ned til AOF og snakket med dem, og de hadde akkurat det kurset jeg kunne tenke meg, sier Kirsten. Med støtte fra fylket og en mindre egenandel falt alle brikkene på plass.

Ny måte å tenke på

Perioden fra september 2012 til juni 2013 ble vendepunktet i Kirsten sin karriere. Hun studerte fulltid på Helsearbeiderskolen, med undervisning på mandag, tirsdag, torsdag og fredag.

– Det var ganske mye å lære, men læreren åpnet med å si at det vil gå seg til etter en stund. Det stemte akkurat – jeg begynte snart å tenke på en helt annen måte enn det jeg var vant til, forteller Kirsten.

Helsearbeiderskolen gir både teoretisk innsikt i Helsearbeiderfaget, samtidig som studentene får oppfølging under praksis på institusjoner for eldre og syke, utviklingshemmede eller i hjemmetjenesten. Studiet krever ingen forkunnskaper utover grunnskole.

Unge og voksne

Klassen som Kirsten gikk i, hadde 18 deltakere – både unge og voksne. Nesten alle fullførte kurset. Da Kirsten fikk kursbeviset etter bestått eksamen, hadde hun allerede fått seg jobb på sitt nye fagfelt.

– Mens jeg gikk på skolen begynte jeg på Norheim Bu- og behandlingsheim i Karmøy kommune, der jeg jobbet i tre og et halvt år. Etterpå byttet jeg til de kommunale boenhetene i Austbøvegen, som har brukere med lettere psykisk utviklingshemming, forteller Kirsten.

Hun er svært fornøyd med resultatet av å ta kurs hos AOF.

– Jeg synes det er mye kjekkere å jobbe med omsorg enn å jobbe i butikk, spesielt fordi brukerne er så takknemlige for den hjelpen og oppmerksomheten som vi gir på institusjonen, sier Kirsten. For tiden holder hun på med fagbrev i helsearbeiderfaget, noe hun håper å klare i løpet av våren.

– Fagbrevet krever fem års praksis, men nå er jeg snart ferdig.

Kirsten Håstø har et klart råd til andre som tenker på å ta utdanning og få den jobben de drømmer om.

– Jeg sier til andre at jeg ikke angrer på å ha tatt utdanning hos AOF. De har utrolig flinke lærere, og du får all den hjelpen og informasjonen du trenger. Det eneste jeg angrer på, er at jeg ikke tok utdanningen lenge før jeg faktisk gjorde det, sier Kirsten.

Del denne artikkelen med dine venner