Takker kona og AOF
for den store sjansen

Bekele (33) fra Etiopia fikk støtte fra kona til å ta et valg for livet: Han ofret ett år av fritiden sin på å ta teori til fagprøven hos AOF. Resultatet ble nye arbeidsoppgaver, fast stilling og en helt ny tilfredsstillelse som helsefagarbeider.
Sammen med andre helsefagarbeidere lærer Yidnekatchew "Bekele" Hochiso mer om sunn og næringsrikt kosthold for pasientene. Foto: Haakon Nordvik

Bekele (33) elsker jobben sin. På Haraldsvang omsorgssenter kommer han i tett kontakt med mennesker som han får hjelpe hver dag. Bekele flyttet fra Etiopia til Norge og Haugesund høsten 2011. Han kunne ikke et ord norsk, men han hadde høyere økonomiutdanning fra hjemlandet. Det ble vanskelig å få fulltids jobb innenfor økonomi, derfor bestemte Bekele seg for å skifte til helse og omsorg, hvor han så at det var et behov.

– Jeg fikk hjelp av fylkeskommunens karrieresenter i Haugesund, og kommunen ga meg en sjanse på omsorgssenteret, sier Bekele. Som ufaglært assistent lærte han å kjenne oppgavene, men han manglet fremdeles kompetansen til å utnytte evnene sine fullt ut. Derfor tok han et valg som ble svært viktig:

Jeg måtte ha konkret faglig utdanning og støtte, og så fant jeg ut at AOF Haugaland tilbyr teorien til fagprøven som helsefagarbeider. Da tok jeg bare sjansen.

Takker kona og AOF

Med to små barn og fulltids jobb trodde Bekele at han hadde en vanskelig tid foran seg på skolebenken. Men slik ble det ikke. Han gikk til AOFs samlinger fire timer to kvelder i uken.

– Administrasjonen og lærerne hos AOF er veldig støttende, for eksempel ringer de hvis en kursdeltaker ikke møter opp. De følger deg opp og følger med, og de skjønner helt tydelig hvordan det er å følge opp en voksen person som tar utdanning, forteller Bekele. Før han svarer på flere spørsmål, vil Bekele trekke fram konas innsats, som gjorde det mulig for han å ta teorien.

– Hun støttet meg hele veien og gjorde en utmerket jobb, både praktisk hjemme mens jeg studerte, og med å støtte mitt valg på en moralsk måte. Dette ga meg frihet til å gå på skolen med god samvittighet, det vil jeg takke henne for, sier Bekele.

Vant brukernes tillit

Kurset startet høsten 2014, og etter å ha fått godkjent praksis i faget tok Bekele fagprøven i helsearbeiderfaget i juni 2015. Dermed startet en ny hverdag på jobben.

– Svaret er et stort JA på at jeg har fått mer interessante arbeidsoppgaver etter å ha startet på utdanningen hos AOF Haugaland. Målet mitt var både å få et papir og en fast jobb, men også kunnskap til å jobbe med mennesker. Norge trenger flere kvalifiserte helsefagarbeidere etter hvert som det blir flere eldre, og jeg vil bidra.

Med fagbrev ble det både ny stillingsbetegnelse, høyere lønn og mer interessante oppgaver. Men viktigst av alt fikk han redskaper til å oppnå mer tillit hos brukerne på Haraldsvang, og han fikk dypere forståelse for arbeidsoppgavene.

– Noen av oppgavene mine er å hjelpe og støtte pasientene slik at de mestrer hverdagen sin, jeg hjelper dem med morgestell, jeg utleverer medisiner og hjelper med grunnleggende behov som sunne matvaner og hygiene og smitteforebygging rundt dem. En annen viktig oppgave er å aktivisere de eldre til selvhjelp, slik at de kan bli mer selvstendige og mindre avhengig av hjelp, det er svært viktig for dem. Eldre mennesker er sårbare, og det krever en god kommunikasjonsevne og dyktighet å oppnå tilliten deres. Programfagene jeg tok hos AOF, har hjulpet meg å få denne tilliten fra pasientene, sier Bekele.

– Døren står åpen for deg

Han oppfordrer alle andre som kommer til Norge uten den riktige formelle kompetansen, til å sette i gang på kveldstid og kvalifisere seg.

– Alt er tilrettelagt, og døren står åpen foran deg. Hvis du vil ta en helserelatert utdanning, så finnes det svært mye hjelp og støtte å få i dette landet. Nøkkelen er å lære språk, og det kan læres hvis du vil. Lytt på radioen og les i Haugesunds Avis, så kommer det etter hvert, sier den engasjerte helsefagarbeideren – med ferskt fagbrev i hånden, godt hjulpet av AOF Haugaland.

Del denne artikkelen med dine venner